Menu

Een blanco canvas

Altijd was ik bezig met de toekomst, met vooruit denken, met wat er nog zou gaan komen. Ik stippelde dit zorgvuldig uit. Vanuit carrièreperspectief had ik exact in mijn hoofd zitten wat ik wilde gaan doen. Wat mijn doelen waren en binnen welke termijn ik dit ging behalen.  

En toen.. Toen ging het roer om. Door omstandigheden kreeg ik een blanco canvas. Dit bracht me van mijn stuk, ik wist niet wat ik hiermee aan moest. Ik werd onrustig, ging me krampachtig vastbijten aan mijn patroon om zo ver vooruit te denken en het volledig uit te willen stippelen. Ik kreeg het er letterlijk en figuurlijk benauwd van!

Maar wat nou als ik dit ‘gewoon’ zo ging laten zijn? Wat nou als ik het mezelf zou gunnen om te gaan genieten van een leeg doek? 

Dit heeft me doen inzien dat het goed is om doelen te hebben, en deze na te streven. Maar ik mag de vorm loslaten. Het komt zoals het komt.. Het ‘go with the flow’ principe. Iets dat ik als surfer maar al te goed ervaar in het water. Confronterend dus dat ik dit niet op alle vlakken in mijn leven heb geaccepteerd.

Want nu ben ik inmiddels zelfstandig ondernemer. En hoezeer ik in het begin ook heb geprobeerd om de opdrachten en de toekomst te gaan plannen, het glipte iedere keer toch weer uit mijn handen. Daarom heb ik besloten om van dit blanco canvas gebruik te gaan maken.  

Geen gedetailleerde plannen in de verre toekomst, wel dromen. Genieten van het huidige moment en zorgen dat ik staande blijf. Acceptatie dat het niet gaat zoals ik in mijn hoofd heb uitgedacht. Want als ik hieraan stug blijf vasthouden, word ik telkens weer teleurgesteld. Het gaat namelijk niet zoals het in mijn hoofd zit. De basis op orde, dat is het belangrijkste. En de rest? De rest komt wel. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat zoals het hoort te gaan.  

En heel eerlijk.. Op dit moment ervaar ik meer rust door het onbekende, dan dat ik had toen ik zo hard streefde naar het bekende. Niet weten wat er komen gaat, elke nieuwe ervaring omarmen en accepteren dat alles wat je hebt nu is. En de rest? De rest komt wel. Het doek wordt vanzelf beschilderd. Hoe het eruit komt te zien, met welke kleursamenstelling en vanuit welk perspectief, dat weet ik niet. Ik vertrouw erop dat het mooi wordt.