Bestaan generatieverschillen wel?

Laatst las ik een artikel waarin werd gesteld en onderbouwd dat generatieverschillen binnen bedrijven niet bestaan. Dat het als hype wordt gezien om dit zo te noemen en dat er mensen zijn die hier op die manier hun brood mee willen verdienen.

In het artikel werd ook de vraag gesteld: ‘Waarom dan toch al die onmin, afkeuring en discussie tussen de generaties?’

Tsjah, dan ga ook ik eens even eerlijk zijn..

Dat deze vraag wordt gesteld begrijp ik namelijk wel! We leggen wat mij betreft te veel de nadruk op de verschillen en plaatsen mensen te veel in hokjes afhankelijk van hun generatie. Ook ligt de focus binnen organisaties veelal op het behouden of motiveren van slechts één doelgroep. Terwijl álle medewerkers er toe doen. En de duurzame inzetbaarheid van elk individu serieus moet worden genomen. Want het behouden van de kennis en ervaring die is opgedaan door iemand die bijna met pensioen gaat, is net zo belangrijk als het weten motiveren en inspireren van iemand die net zijn carrière begint.

‘Het gaat dus niet zozeer over de generatie waartoe we behoren. Maar de kijk op werk die vooral wordt verklaard door de levensfase waarin we zitten.’

Het is nou eenmaal een feit dat onze omgeving verandert en dat wij veranderen. En daar moet je als organisatie ook mee (kunnen) omgaan. Wat betekent dat jouw organisatie ook moet gaan veranderen. Vasthouden aan hoe het was, werkt niet meer. En daar komt het belang van het benadrukken van de verschillen om de hoek kijken. Niet iedereen wil hetzelfde, of heeft hetzelfde nodig. Om dit te omarmen, is het belangrijk om te verbinden, om écht naar elkaar te leren luisteren en bovenal om bereid zijn van elkaar te willen leren. En dit vraagt nogal wat.

Dus noem het generatieverschillen of niet, dat er wat met de veranderende behoeften moet worden gedaan, is één ding wat zeker is. En daar spelen wij vanuit Mind the Gen op in. Ons doel is niet om ons brood te verdienen door een hype aan te wakkeren en generatieverschillen te benadrukken. Het is ons doel om de organisatie & mensen samen te brengen en te verbinden. Met de focus op duurzame inzetbaarheid.

We leggen de focus op dat wat jouw organisatie en jouw medewerkers nodig hebben. Door de verschillen serieus te nemen en hierop in te spelen. Vanuit een concreet programmaplan. Met als doel te inspireren, te faciliteren en bovenal om draagvlak te creëren. Zodat jij een organisatie neerzet die klaar is voor de toekomst!